top of page

Schroeven..

 

Op deze pagina worden meerdere schroeven uitgelegd en er ook wat over verteld.. 

Spaanplaatschroeven..

 

Spaanplaatsschroeven hebben een extra grote spoed om goed door de groffe vezels van het spaanplaat heen te komen en daardoor zorgen voor extra stevigheid en grip. Ook in andere materialen te gebruiken en werkt meestal wel zonder voor te boren. 

Parkers..

 

Dit zijn metaalschroeven. Hun vlijmscherpe spoed loopt  door tot aan de kop, onder een iets schuinere hoek, waardoor de schroef zich makkelijker een weg baant door metaal. Zo vormt hij zelf een schroefdraad in het metaal (zelf-tappend). Boor het metaal eerst voor met een metaalboortje met een iets kleinere diameter dan de dikte van de parker.

Platkophoutschroef..

 

Deze heeft een taps toelopende kop die in de ondergrond moet kunnen verzinken. Dat kan alleen als het hout zacht genoeg is (bijvoorbeeld: vurenhout) of als je het boorgat van tevoren geruimd hebt met een verzinkboor. Ook bij platkop houtschroeven loopt de schroefdraad niet helemaal door tot aan de kop. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende typen koppen 

Schroefogen, haken & schroefduimen..

 

Dit type schroeven is niet bedoeld om materialen aan elkaar te verbinden, maar om dingen aan op te hangen. Een schroefoog is voorzien van een geheel gesloten ring, bij een schroefhaak is die ring niet geheel gesloten. Het vastdraaien gaat makkelijker als je een schroevendraaier door de ring steekt en als hefboom gebruikt om kracht te zetten.

Schroefhaken zijn verkrijgbaar met en zonder gleuf. In het laatste geval kun je de haak met behulp van een schroevendraaier aandraaien.

Lenskophoutschroef..

 

Bij deze variant op de bolkopschroef loopt de kop aan de onderkant taps toe.
Daardoor valt hij een stukje in het hout, wat voor een fraaie afwerking zorgt.

@ All about wood and more. 

  • Facebook Black Round
  • Twitter Black Round
  • Instagram Black Round
bottom of page